Motor Gücü Ölçüm Testi

Motor beyni arıza kontrolü, Şanzıman beyni arıza kontrolü, ABS beyni arıza kontrolü, Hava yastığı beyni arıza kontrolü, Elektronik aksam arıza kontrolü yapılarak arıza kaydı varsa ortaya çıkar.

  • Motor beygir gücü
  • Motor Torku
  • İvmelenme
  • Motor yorgunluğunun karşılaştırması
  • Vites kutusu ölçümü
  • Vites geçişleri ile vuruntu tespitleri
  • Ateşleme sistemi ve yakıt beslemesi

Motor Performans Dyno Testi Nasıl Yapılır?

Motor performans testi, Dyno Test, aracın tekerleklerini iki yönlü şekilde kavrayan dönen silindir tamburlara sahip makineden gelen verileri bilgisayar destekli yazılama aktaran makine ile gerçekleşir. Konusunda tecrübe sahibi 4X4 Adana Oto Ekspertiz güvencesiyle bu işlem detaylı şekilde ele alınır ve performans testi yapılmış olur. Test başlamadan önce aracın yağ durumuna, su durumuna varsa kaçak durumuna aracın motor kapağı açılarak bakılır. Lastiklerin durumu incelenir. Lastiklerinde derin çatlaklar olan araçlarda bu teste alınmaz. Özetle genel durumu uygun olmayan araçlar, motor performans testi, Dyno Test’e alınmaz. Aracın önden ya da arkadan çekişli mi veya 4x4 bir özelliğine göre test alanı ayarlanır. Uygun bulunan araçlar ise artan farklı hızlarda test edilmek üzere dönen tambur silindirlere yerleştirilir. Araç test sırasında yüksek hızlara çıkacağı için güvenlik önlemi olarak yere ön lastik arkasından zincir ile sabitlenir. Güvenlik önlemi mutlaka alınmalıdır. Gerçekleştirilecek olan bu test kapsamında araç ön lastikleri üzerinden mutlaka gergin şekilde olan emniyet zinciri ile yere bağlanmalıdır. Böylece araç hareket etmeden ve güvenilir olarak motor testi yapılır. Çünkü bu test yapılırken araç genelde ortalama 150 ila 250 kilometre hızlara kadar çıkılabilmektedir. Emniyet zincir sayesinde araç güvenli şekilde, en yüksek hızlara çıkarak performans motor testi uygulanır. Bu test için önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir kuraldır. Motor testi sırasında oluşabilecek arızalar, kazalar için ekspertiz genel sigortamız bulunmaktadır. Ama test sırasında insan için hayati ve yaralamalı sonuçlara da neden olabileceği için test sırasında aracın yakınlarında kimsenin bulunmaması da özellikle dikkat ettiğimiz bir kuraldır. Araç tamburlar üzerinde hızlandırılmadan önce aracın yoldaki durumunda olduğu gibi motora yeterince hava sağlamak için ekspertize alınan aracın önüne güçlü bir fan yerleştirilir ve hava sağlanır. Bu noktadan sonra uzmanımız araca biner ve motoru çalıştırır. Tüm test şartları sağlandıktan sonra araç tamburlar üzerinde hızlandırılmaya ve motorun devir alması sağlanır. Rölantiden maksimum hıza çıkarılarak ivmelenmesiyle beraber diğer tüm değerler bilgisayar üzerinden kayıt altına alınır. Senkronize olarak aracın hareket etmesi ile beraber veriler bilgisayara kaydedilir. En önemlisi Dyno Test kapsamında motorun ilk hareketi, rolantide çalışma devri ile beraber diğer pek çok bilginin eksiksiz şekilde aktarılmasıdır. Test esnasında ilk olarak güç aktarma sistemi kontrol edilir. Test normal yol koşullarında araç hareket ediyormuş gibi yapılır. En düşükten en yükseğe kadar değerler kayddildikten sonra aracın yavaş yavaş devri düşürülerek test tamamlanır.

Motor Performansı Yüzde Kaç Sorusu Doğru mu?

Dyno Test'i aracın performansını uygun şekilde test edebilmek ve tekerleklere olan güç aktarımını anlayabilmek için profesyonel ve oldukça deneyimli bir oto ekspertiz merkezinde yaptırılmalıdır. İkinci el araç alım satımında sorulan ve cevabı merak edilen ilk soru, aracın motorunun yüzde kaçta olduğudur. Bu soru ile otomobilin fabrikadan ilk çıktığı motor değerleri ile güncel durumu arasında ne kadar fark olduğunu anlamak istenir. Ama temel olarak bu soru doğru bir soru değildir. Bu yüzden alacağınız cevapta doğru olmayacaktır. Yüzde olarak değer vermek bir çok yanıltıcı sonucu da beraberinde getirir. Motor testinde çok verim veren bir aracın illaki motorunun da ilk günkü halde olduğu anlamı çıkmaz. En bilinen istisnalar olan aracın yağ yakması durumunda yüzde üzerinden alıcı ve satıcılara bilgi verilirse motor neredeyse %100 hatta daha üstün performans veriyor bile denebilir. Ama bu elbette yanıltıcıdır. Aslında aracın motoru bitmek üzeredir. Ve çok yakında motorun revize edilmesi belki de yenilenmesi gerekecektir. Bu gibi çıkmaz durumlar yaşamamak için test sırasında motor değerleri kontrol edilirken bir yandan da egzoz çıkışları da kontrol edilmelidir. Egzozdan çıkan dumanın yoğunluğu ve rengi gözden kaçmamalıdır. Bu önemli püf noktanın yanında aracın her detayı ile beraber test değerlendirilmelidir. Veya motor çok iyi durumda olup transmisyon sistemi o kadar iyi durumda da olmayabilir. Bu parçalarda oluşan bir arıza varsa motor şu yüzde de demek yine yanıltıcı olacaktır. Bu durumda test sonuçları aracın yağ kaçakları, silindir conta kaçakları, transmisyon sistemleri arızaları kısaca her detaya bakılarak analiz edilerek alıcı ve satıcıya anlatılmalıdır. Bu gerçek bir ekspertiz uzmanlığı gerektirir. Bu da Adana 4X4 Oto Ekspertiz gibi deneyimli uzmanlara sahip bir ekspertiz merkezinin yapabileceği iştir. Test detaylı şekilde tamamlandıktan sonra veri ve analizler doğrultusunda raporlama yapılır. Adana 4X4 Oto Ekspertiz sadece kaliteli, TSE uyumlu ölçüm makinelerinden oluşan bir ekspertiz değildir. Adana 4X4 Oto Ekspertiz uzman kadrosu ile öne çıkan ve fark yaratan bir kurumdur. Motor performans testi Dyno Test sonuçlarını araç sahibi ve potansiyel alıcısı için rapor ayrıntılı dökerek otomobil için en doğru bilgileri, en doğru şekilde aktarır. Motor durumu grafikler yardımıyla, yaşanan olası verim kayıpları ve direnç değerleri yani tüm sonuçlar detaylı aktarılır. Bu bakış açısı motor performans Dyno Testinin ikinci el araç satışı için en önemli test haline gelmesini sağlar.

 

WhatsApp
Hemen Ara
Top